Teaktræsmøbler – det fine brune træ med et orange skær – blev moderne allerede i 50’erne i Skandinavien. Siden da har teakmøbler været at finde i de fleste danske hjem. Især nu oplever teaktræ møbler lidt af en revival, for møblerne er blevet retro og med god grund.

Teaktræ bærer en varme med sig ind i ethvert rum. Træet kan tilføje rustik til det minimalistiske hjem, og først og fremmest bryde de sorte, hvide og grå nuancer, der ellers fylder i den danske møbelmode.

Se det store udvalg af møbler i teak hos Boboonline her »

Teaktræsmøbler – regnskovens darling

Oprindeligt kommer teaktræ fra monsunregn-områderne i Indien, Thailand, Burma, Laos og Malaysia, men i dag vokser træerne de fleste steder i de tropiske egne af Asien.

Når man bringer teaktræ ind i sit hjem, er det derfor samtidig en oplagt mulighed for at genoverveje det grønne i hjemmet. Er det måske på tide at byde flere planter indenfor?

Teaktræ tager sig ualmindeligt smukt ud med planter i nærheden. Har du en teak skænk eller måske endda et teak chatol i stuen, er det oplagt oven på at placere en hvid potteskjuler med en grøn bregne, der lige så vel kunne komme fra regnskoven.

Klassiske møbler af teaktræ

Foruden en teaktræ skænk og et chatol i teaktræ, er der masser af mulighed for at bringe mere teaktræ ind i stuen. En skænk i teak gør sig selvfølgelig virkelig godt med en reol i teaktræ eller ligefrem et teak reolsystem, hvis du har mange bøger at opbevare.

Hvis der er en regel i boligindretning, selvom det også i høj grad handler om smag og behag, så er det, at det selvfølgelig giver det reneste resultat, hvis man holder sig til samme træsort.

Har du en fin læselampe i hjørnet, er det oplagt at placere en teak stol med armlæn under og stille en teak skammel klar til trætte fødder. Som nævnt bringer teaktræsmøbler varme ind i et rum og af den grund er det oplagt at bruge teak til et hyggeligt hjørne.

Teak stole, en teak kommode eller et teaktræ skab?

Det egentlig spørgsmål lyder på – hvorfor vælge? En kommode i teaktræ i entreen er det oplagte valg til et møbel, der er det første, elegante indtryk man får af dit hjem. Netop fordi teaktræsmøbler er blevet en retro møbelmode er det let at gøre gode fund af møbler, der måske endda kommer fra teaktræmøblernes fødsel som moderne møbel.

Den teaktræ kommode, du kan finde brugt, bærer med sandsynlighed derfor en hel del personlighed. Og i et hjem, hvor den ellers anonyme sort-hvid paletter hersker, er det kun en god ting. Det teaktræ skab, der måske skal være dit, plejede sikkert at bære på en mormors yndlingsstel eller en retro skænk i teak har måske passet på de flotteste vinglas. Selvfølgelig kan møblerne også sagtens købes fra ny i dag, for det nordiske look i boligen har længe været en winner.

Køb af teaktræsmøbler

Når du skal købe teaktræsmøbler, gælder det derfor om at tage en beslutning. Elsker du det smukke i den virkelig retro stil, og som trænger til en kærlig hånd? Eller vil du hellere købe et møbel, som allerede er i fantastisk stand? Ligegyldigt hvad så er det altid en god idé, at se, hvad du kan finde.

Det er selvfølgelig også dit budget, der afgør det. Der er masser af retrosider og retrobutikker, hvor de har flotte teaktræsmøbler – alt fra den teak bænk, den reol i teak eller skammel i teak, som du nu drømmer om.

På disse sider er teaktræsmøblerne dog som regel meget velholdte og sælgerne er udmærket klar over, hvor meget møblerne er værd. Derfor kan der også være tale om en pæn pris på sådanne sider eller i tilsvarende butikker.

Find denne lækre teak bænk hos Nimara her » stor teak bænk

 

 

 

 

 

Heldigvis kan teaktræsmøbler også sagtens findes brugt, hvor det måske ser lidt slidt ud, men til gengældt er billigt. Man kan kigge i genbrugsbutikker, på DBA eller lignende sider, hvor der næsten af garanteret for, at der kan findes et eller andet i teak, teakmøblernes kæmpe popularitet gennem tiderne taget i betragtning.

Behandling af teaktræ

Det er faktisk ret nemt at sætte et gammelt teaktræsmøbel i fantastisk stand. Der er flere måder at gøre det på, og her kommer et par af metoderne, som du kan gøre brug af – selvfølgelig på eget ansvar.

Fjern skolder med ståluld

Et gammelt teak sofabord som eksempel kan have været meget igennem. Mange kopper med te og kaffe kan give skjolder – lysere og nærmest sølvfarvede mærker på træet. Slid, sol og andre væsker kan også give synlige mærker i træet, så det ser brugt og trist ud. Med lidt ståluld og olie kan teakmøblet dog komme til at skinne igen.

Det, du skal bruge er en særlig fin slags ståluld, som hedder ståluld nr. 0000 og så skal du bruge teaktræsolie. Start så med at vaske møblet grundigt i rent vand, og lad det stå til det er helt tørt. Herefter påfører du teakolien med en klud, der ikke fnugger. Lad så det stå i 20 minutter, hvorefter alt det overfladiske olie skal tørres af med en ren klud. Nu gælder det så om at vente med tålmodighed, helst i et døgn, og giv så møblet et lag olie mere.

Så finder du stålulden frem. Hæld teakolie i en skål, dyp stålulden deri og begynd så at slibe møblet. Det er vigtigt du følger årene i træet og så snart skjolderne ikke er synlige mere venter du igen 20 minutter før den overskydende olie tørres væk.

Vent så et døgn og påfør et lag teakolie mere på hele møblet. Efter samme fremgangsmåde, tørrer du overskydende olie af efter 20 minutter, og så er du i mål. Nu skulle møblet gerne skinne fint og være helt pletfrit!

Forvandl med olie og eddike

En anden forvandling du kan lave af dit teakmøbel er oplagt, hvis du ikke har så megen tid og tålmodighed, og hvis dit teakmøbel ikke er så slidt og plettet. Til denne metode skal du bruge olivenolie, lagereddike, en skål og en klud, og det tager ikke ret meget mere end 5 minutter.

Det er vigtigt først at gøre bordet rent med vand og en klud. Imens bordet tørrer, fylder du skålen to tredjedel op med olivenolie – det skal svare til ca. 2 dl. Så tilføjer du ca. en tredjedel lagereddike og blander de to væsker sammen. Når bordet er tørt, dypper du kluden i olieeddike-blandingen og renser møblet med cirkulære bevægelser. Brug rigeligt af blandingen, og når du har været hele møblet igennem, lader du behandlingen trække.

Afhængig af hvor hårdt møblet er ramt af diverse pletter, kan det være nødvendigt at give møblet en omgang mere. Hvis ikke, skal du blot tørre det overskydende af blandingen af med en klud og lade møblet tørre. Sådan får du altså hurtigt klaret det værste slid, så møblet igen er smukt og klar til brug.

Så køb brugt eller pas godt på dine værdifulde møbler. Om det er et sofabord i teaktræ eller en bænk i teak, så fortjener træet at bibeholde sin skønhed og charme fra regnskoven.

Teak havemøbler

En anden grund til at teaktræ er så fantastisk er fordi det er holdbart. Det er en helt genial træsort til fx at lave havemøbler. Teaktræ er olieholdigt og formstabilt, og især hvis man husker at behandle møblerne, gerne på årlig basis, vil de kunne holde mange år.

Se det store udvalg af møbler i teak hos Boboonline her »

Det bæredygtige aspekt

Netop fordi teaktræ kommer fra de tropiske skove er det utrolig vigtigt for skovenes overlevelse, at teakproduktionen holdes bæredygtig. Men et vigtigt aspekt af bæredygtigheden er også, at der er tale om kvalitet, som ikke skal udskiftes før efter mange års brug.

Som nævnt er havemøbler i teaktræ derfor et oplagt valg. Teaktræet kan modstå vind og vejr, selv det danske, og vil derfor være havemøbler, der kan pryde haven i årevis uden at skulle skiftes ud.

Kig efter FSC-mærket

Når du som forbruger har brug for nye teaktræsmøbler, er det igen for bæredygtighedens skyld selvfølgelig en fordel at starte med at kigge i genbrug og på diverse salgssider. Det koster jo ikke ekstra af naturens ressourcer, når man køber træmøbler, der allerede har været brugt og sagtens kan bruges igen.

Men skal du købe nye møbler og stadig vil holde det bæredygtigt, så kig efter FSC-mærket. FSC er en global mærkningsorden, og der er bred opbakning til den. Når et træmøbel er FSC-mærket betyder det, at skovejeren har fulgt FSC’s 10 grundprincipper. Det indebærer, at skovejeren selvfølgelig har overholdt de love, der gælder for skovdrift, og at arbejderne har haft gode vilkår at arbejde under.

Med FSC bliver der også taget hensyn til det oprindelige folks rettigheder, til lokalsamfundet, og skovejeren skal vedligeholde, bevare og genetablere de ydelser og værdier, der er vigtige for skovens økosystem. Kort og godt lever et FSC-mærket møbel altså op til ansvarlig og miljøhensigtsmæssig skovdrift.

Har du endnu ikke bragt det smukke teaktræ ind i hjemmet, er det hermed bare at komme i gang. Med god grund har teaktræ har været moderne i snart 70 år, og som det ser ud, bliver det ved med at være en fantastisk træsort at pryde hjemmet med længe endnu.