Står du med drømmen om det perfekte plankebord til hjemmet? Men er du fortabt eller i tvivl som mange andre, så har vi her samlet en komplet guide til dig, som søger hjælp, vejledning og inspiration med det formål at finde det helt rette.

Læs med, når vi tager dig igennem de mange forskellige muligheder, fordelene, overvejelser og en masse inspiration ⤵

Lad naturens rå skønhed tale for sig selv med et unikt plankebord

Den nordiske måde at gøre tingene på – hvad end det så er gastronomi, mode eller indretning – er populær langt uden for Nordens grænser. Men hvad er det, der er så særligt ved den måde, vi nordboer indretter os på? Faktisk er det ganske enkelt: Vi lader naturens materialer og råvarer tale for sig selv. Når vi forarbejder noget, så gør vi det nænsomt og for at fremhæve de egenskaber, materialet allerede har.

I madlavningen handler det således om at få råvarerne til at smage igennem – ikke om, at få dem til at smage af noget andet. På samme måde handler det inden for møbeldesign om, at kæle for materialerne og fremhæve deres naturlige styrke og skønhed.

Plankebordet er efterhånden næsten blevet et symbol på nordisk indretning – hvilket langt fra er mærkværdigt. Plankebordet er nemlig et møbel, som i allerhøjeste grad taget udgangspunkt i træets egen farve, form og struktur.

I det følgende kan du læse meget mere om plankeborde: Hvad der er særligt ved dem, hvor og hvordan du kan bruge dem og hvordan du vedligeholder dem. Sidst men ikke mindst får du undervejs også tips og tricks til, hvordan du finder det helt rigtige bord til dig, hvordan du får det til en god pris, hvordan du vedligeholder og meget mere.

Find forhandler her ➝ 

Plankespisebord

Vi danskere er eksperter i hygge og bruger meget tid ved vores spiseborde. Et spisebord er ikke længere bare et bord, som vi spiser ved. Det er også her, vi sætter os, når vi spiller spil, når børnene laver lektier eller når der er gæster på besøg, og kaffen skal serveres. Det er her vi samles.

Plankeborde er meget populære som spiseborde, hvilket er helt forståeligt, idet plankeborde både er smukke og solide. Netop det at de kan holde til noget, er vigtigt. Indtagelsen af alle døgnets måltider er hård kost for et bord. Tunge gryder, spildt mad, service, der bliver skubbet hen over bordet. Derudover bruger vi danskere også vores spisebord til meget andet end spisning – vi spiller brætspil, holder fest, laver lektier mm.

Det er derfor vigtigt, at ens spisebord kan holde til hverdagens ”hårde kost”, om man så må sige. Vælger du som spisebord et plankebord, så får du både noget solidt og smukt. Fordi det er lavet af 100% træ, så ældes det også med ynde på en helt anden måde end eks. laminat og finér. Når der kommer en ridse i bordet, gør det nemlig ikke så meget, når bordpladen er af massivt træ.

Kommer der med tiden flere ridser, end man synes om, så er det også muligt at slibe bordet, så det kommer til at stå som nyt igen. Alt man skal bruge er en pudsemaskine med fint sandpapir samt noget til at efterbehandle bordpladen med. Her skal man dog være opmærksom på, at nogle borde skal efterbehandles med sæbe, andre med olie eller lak.

Plankeborde til sofakrog og på kontoret

Plankeborde bliver ofte brugt som spisebord. Men de kan selvfølgelig også have andre funktioner og stå andre steder. Skriveborde er især flotte som plankeborde. Det giver et helt andet liv til hjemmets kontorhjørne, som jo godt kan have tendens til at blive lidt kedeligt og sterilt. Sofaborde og mindre pynteborde kan også med fordel anskaffes i plankeversionen.

Bare pas på med at fylde et rum med for mange forskellige plankeborde. Hav enten forskellige typer plankeborde i forskellige rum, eller sørg for at de er af samme træsort i samme rum. Ellers ender din stue hurtigt med at få et forvirret og rodet look, i stedet for et nordisk enkelt og elegant look.

Udvalgte plankeborde

Plankebord med sorte ben Lyon plankebordPlankebord med gammel træbordsplade

Et rustikt plankebord er unikt, smukt og solidt

Et plankebord vil altid være unikt, netop fordi plankerne fremstår rå – og ikke to træer er ens. Hertil er det muligt at få plankeborde i alle størrelser. Med eller uden naturkant (dvs. hvor bordets kanter føler træets naturlige form). Med forskellige former for overfladebehandling (sæbe, olie og lak). Sidst men ikke mindst fremstilles plankeborde også af forskellige træsorter.

Det er også muligt at finde plankeborde i alle størrelser og med meget forskellige kanter. Her handler det bare om at gå på jagt efter en producent, som laver det, man har i tankerne. Ellers er der også mange steder, hvor det er muligt at bestille et plankebord efter lige de mål, man ønsker sig. Hvad angår overfladebehandling, så er det forskelligt fra producent til producent, om de kun arbejder med én type eller flere.

Sæbebehandlede overflader bliver meget lyse, mens olie og lak giver en mørkere farve. Der er også mange der bruger olie med farve, således at man kan få en helt mørk overflade, selvom den anvendte træsort fx er eg.

Sæbebehandlede bordplader er dem, der er mest modtagelige over for snavs. Herefter kommer oliebehandlede og sidst kommer de lakerede bordplader, som afviser alle former for væsker.

Plankebord i eg? Egetræsplankeborde og deres specielle look

Egetræ er blevet en populær træsort til plankeborde. Det er en hård træsort, hvilket gør, at der skal en del til, før det får hak og skrammer. Træet har tydelige årer og en gyldenbrun kulør, hvilket giver en flot, lys bordplade med masser af fine detaljer. Et egetræsplankebord er til dig, der holder af et lyst og detaljeret look. Det har en fin holdbarhed, og kan derfor sagtens bruges som spisebord.

Et plankebord i eg er næsten uforgængeligt, og med den rette behandling skal du ikke skifte ud før om mange år. Denne meget lette behandling vil være en overfladebehandling med olie eller sæbe, når du køber det, og derudover kræver overfladen blot en opvredet klud jævnligt. Du kan selv vælge, hvilken slags overfladebehandling dit plankebord i eg skal have, så det kan få den originale farve og nuance, som du ønsker den.

Pris på plankebord?

Ja det er et godt spørgsmål – for priserne varierer utroligt meget. Træsort, kvaliteten af plankerne, graden af forarbejdning og stellet spiller nemlig alle sammen ind. Et bord på specialmål der er fremstillet af en eksklusiv træsort, med grundig forarbejdning og flot unikt stel, kan hurtigt koste rigtigt mange penge (20.000 kr. og opefter).

Den høje pris skyldes, at der ligger rigtigt mange timer i de forskellige processer. Først skal træet skæres groft. Derefter skal det luft- og ovntørre, for at opnå den rigtige møbeltørhed (mellem 8 og 15%). Er træet ikke tørt nok, vil det nemlig slå sig og revne, når det kommer ind og stå i et opvarmet hus.

Herefter skal det skæres yderligere til, samles, slibes og overfladebehandles. Især slibningen tager lang tid, idet det bliver slebet af flere omgange. Men kan man klare sig med mindre end absolut fineste træ og fuldstændig fejlfri finish, så kan plankeborde heldigvis også fås til rimelige priser.

Billige plankeborde

Du behøver heller ikke betale en herregård for at få et smukt plankebord. Selvom du vælger at købe et færdigt plankebord, eller du vælger at lave det selv, så kan du sagtens få et billigt plankebord.

Hvis du gerne vil have et plankebord til under eksempelvis 10.000 kr., så kan du overveje at gå på kompromis på følgende parametre.

Træsort. Vælger du et plankebord med eks. fyrretræ, kan du snildt få et plankebord til under 5.000 kr. Her kan du vælge et bord, som er blevet behandlet med en farvet olie, så det får et lidt mere eksklusivt look.

Produktion. I stedet for at bestille dit helt eget og unikke bord, kan du vælge at købe et standard-bord. Mange steder producerer de nemlig flere af den samme model, hvilket nedsætter produktionsomkostningerne og dermed prisen.

Stel. I stedet for at vælge et bord med et helt unikt stel, kan du nøjes med at købe bordpladen og efterfølgende finde nogle billige ben eller bukke i en større møbelkæde.

Genbrug. Har du ikke noget imod genbrug, så er det oplagt at gå på jagt efter et brugt plankebord. Her bliver du muligvis nødt til at gå på kompromis med nogle af dine kriterier – til gengæld får du også en rigtigt god pris.

DIY plankebord – byg selv dit plankebord

Ved at bygge dit plankebord selv, kan du også spare rigtigt mange penge. Dette skyldes at en stor del af omkostningerne ligger i selve forarbejdningen af træet. Dvs. at du for relativt små penge, kan få et bord af kvalitetstræ i præcis de mål og med præcis det stel, du ønsker dig.

Du skal dog være opmærksom på, at det selvfølgelig er et større projekt at gå i gang med. For det første tager det lang tid, og for det andet kræver det en del plads (i hvert fald hvis du vil have et større bord). Hertil kræver det også en del værktøj, som også koster at anskaffe sig.

Har du mod på projektet, så er det vigtigt, at du laver din research ordentligt. Sæt dig ind i træsorterne og læs/se flere forskellige guides på nettet ift. hvordan du udfører arbejdet. Du får dog det første gode råd her: Sørg for at træet, du køber, er af ordentlig kvalitet. Når der skal lægges så mange timer i projektet, er det ikke dét værd, at spare et par hundrede kroner dér.

Læs vores uddybende gør-det-selv plankebordsguide her

Vedligeholdelse af plankeborde

Sørg altid for at vedligeholde dit plankebord efter forhandlerens forskrifter. Dvs. at du skal efterbehandle det med samme overfladebehandling, som forhandleren har givet bordet. De tre mest gængse overfladebehandlinger er olie, sæbe og lak.

Vedligeholder du dit bord rigtigt og grundigt, kan det holde i rigtigt mange år. Hertil bliver plankeborde næsten kun mere charmerende med tiden, da de små skrammer hist og her giver en fin patina og sjæl.
Vedligeholdelse med olie, sæbe og lak
Olie. Er bordet behandlet med olie, bør du efterbehandle det med samme olietype (forhør dig der, hvor du har købt bordet). Alt efter hvilken type olie du bruger, er der forskellige fremgangsmåder. Ingen af dem er dog særligt besværlige.

Sæbe. Er bordet behandlet med sæbe, er det super nemt at efterbehandle det. Du opløser helt almindelige sæbespåner i vand, smører det på bordet i træet åreretning i et jævnt lag, venter et par minutter og tørrer efter.

Ved efterbehandling med olie og sæbe kan du risikere, at årerne rejser sig. Er det tilfældet, kan du blot slibe dem ned efter behandlingen (husk at bruge fint sandpapir!). Både ask, bøg og eg kan fås sæbebehandlet.

Lak. Er bordet lakeret, så er det lidt mere besværligt end med olie og sæbe. Samtidig skal det dog heller ikke vedligeholdes lige så ofte. Når bordet har fået for mange ridser, bliver du nødt til at slibe al den gamle lak af, for derefter at lakere det på ny.

Vi håber denne guide har hjulpet dig med dine overvejelser – du er velkommen til at kigge nærmere i vores kategori for mere info om DIY plankeborde, bordben, behandling af plankeborde og meget mere.

Find forhandler her ➝