HDMI kabler findes i de fleste danske hjemme, og er en effektiv, nem og smart løsning til at forbinde ting med. Du kan her læse om, hvad fordelene er ved at vælge et HDMI kabel som løsning i dit hjem, hvilke forskellige typer af HDMI kabler, der findes og samtidig blive klogere på, om denne løsning også er noget for dig.

Hvad er et HDMI kabel?

HDMI står for High-Definition Multimedia Interface. Et langt ord der er svært at huske, hvorfor det i daglig tale blot kaldes et HDMI kabel. HDMI er en metode, hvorpå man kan overføre ukomprimerede digital audio – altså lyd – samt video. Altså, eksempelvis det du ser i TV. De fleste anvendte fjernsyn i dag, går under betegnelsen “High Definition,” som er en forkortelse for “HD.” Når et TV er HD-ready eller har det, der hedder “Fuld HD,” indebærer det automatisk, at fjernsynet er udstyret med en indgang til et HDMI kabel.

Du kan således eksempelvis overføre og afspille film, lyd eller billeder fra din computer direkte over i dit tv. De fleste bruger HDMI-kabler i det daglige, men måske uden reelt at tænke over, hvilke situationer det gør sig gældende i. Derfor kan du her se en række gode eksempler.

Hvornår bruger jeg et HDMI-kabel i dagligdagen?

 • Du bruger det eksempelvis i forbindelse med dit fjernsyn
 • Hvis du eksempelvis lader din mobiltelefon, er det også et HDMI-kabel der forbinder enhederne. Det kan også være, at du forbinder din mobiltelefon med eksempelvis en ekstern harddisk eller din computer. Her kan du eksempelvis se billeder fra din mobile enheder på din computerskærm.
 • Mange højtalere er også forbundet via HDMI-kabler.
 • Spillekonsoller såsom x-box og Playstation har også det til fælles at være forbundet via HDMI kabler
 • En stationær computer er forbundet via HDMI. Du kan også forbinde din bærbære enhed via et HDMI kabel til eksempelvis til TV.
 • En projektor forbinder ligeliges to enheder gennem kablet og transportere både lyd og billeder videre via denne metode
 • Et chromecast er sågar også et moderne udtryk for et HDMI kabel
 • Videokamera som man kender dem fra år tilbage, bruger ligeledes denne funktion.

Dette tegner således et godt billede af HDMI kablets vigtighed samt hvor meget vi i dagligdagen – både arbejdsmæssigt og hjemme i privaten – gør brug af denne teknologiske genistreg.

Der findes dog forskellige typer af HDMI kabler, og du kan blive klogere på de forskellige typer her.

Hvilke standarder findes der indenfor HDMI kabler?

Der findes tre forskellige standarder, når vi snakker om HDMI kabler. Forskellen på disse tre er alt lige fra hurtighed og kvalitet. Eksempelvis hvor hurtigt kablet evner at transportere billede og lyd fra den ene enhed til den anden – såsom fra din bærbærecomputer til dit TV. Det kan også have indvirkning på i hvilken kvalitet eksempelvis filmes afspilles i på den store skærm.

Der skelnes derfor mellem tre typer af HDMI kabler:

 • HDMI 1.4: Denne har standard kvalitet til fuld HD.
 • HDMI 2.0b: Denne version er næsten dobbelt så hurtig som ovenstående og understøtter mere udstyr.
 • HDMI 2.1: Denne løsning siges at være fremtidssikret. Den er særligt god til spillekonsoller.