Har du nogensinde overvejet at lave dit eget plankebord(Do It Yourself)? Så forsøger vi lige her at hjælpe dig godt i gang med overvejelserne, processerne og de forskellige ”trin”.
Der er mange muligheder, både hvad angår valget af træ og udseende, men fremgangsmåden er generelt den samme, uanset hvad træ du vælger at lave dit plankebord af.
Det første du skal beslutte dig for, og det er endda før du beslutter hvilket slags træ du vil benytte, er hvor langt bordet skal være. Alt efter hvor bordet skal stå, skal du være opmærksom på at det ikke bliver for langt, men heller ikke for kort. En standard størrelse på ca. 160 cm vil passe i de fleste hjem, hvis du har god plads.

Hvilket træ skal du bruge til dit gør det selv plankebord?

Hvilken træsort du ønsker at bruge er helt og aldeles en smagssag.
Ønsker du et bord af blødere træ, så skal du vælge fyrretræ, mahogni eller sibirisk lærk.
Ønsker du et lidt fastere træ, så kan du vælge imellem ahorn, teak, bøg, kirsebær eller valnød.
Ønsker du de helt hårde træsorter, så kan du vælge imellem eg, ask eller amerikansk ahorn.
Du behøver dog ikke give en masse penge for at få en speciel træsort, hvis du ikke har nogen specielle præferencer. Det kan være du har en eller anden form for planker liggende, og så kan du også sagtens bruge dem. Eller du kan opsøge din nærmeste trælasthandel og finde noget træ der kan leve op til dine forventninger, uden at det skal koste en bondegård.
Vælger du at købe de planker du skal bruge, så kan du vælge at gå efter de almindelige, forarbejdede planker, som er lige og nemme at sætte sammen, eller du kan gå efter planker der stadig har bark og derfor bølgede kanter, hvis bordet skal være lidt mere rustikt.

Hvad skal du bruge til dit byg-selv-plankebord?

Først og fremmest skal du naturligvis bruge træ af en eller anden slags. Almindelige planker på 30 cm brede er, som sagt, et godt valg, og længden kommer jo an på hvor bordet skal stå og hvor mange du forventer skal kunne sidde omkring det.

Tænk dog på, at jo længere det bliver, jo mere understøttelse skal det have, for at det ikke buer i midten, hvis du ikke har tænkt dig at bordet skal have mere en to sæt ben.

Uanset om det er nye planker eller noget du har haft stående i garagen eller skuret, så skal du bruge en rystepudser for at pudse dem glatte, og husk også at indkøbe sandpapiret, så du ikke står og mangler midt i det hele.

Du skal også bruge en eller anden form for behandling, så bordet kan bruges uden at du skal passe alt for meget på det. Så bordpladeolie, lak eller maling skal du også huske at indkøbe, og naturligvis også pensler til påføring.

Du skal også bruge en boremaskine og skuer til at samle bordet med.

Ud over plankerne til selve bordpladen, skal du også bruge et par små brædder eller bjælker til at samle plankerne under bordet. For et bord på 160 cm vil det nok være tilrådeligt at bruge tre samlestykker til det formål.

Og sidst, men ikke mindst, skal du beslutte dig for hvilken type ben du vil have på dit bord. Du kan også vælge færdige bordbukke, som kan skrues fast i bordet eller bruges løst, eller du kan vælge at lave dem selv. Læs mere om bordben her.

Fremgangsmåden for plankebord DIY

Slibning af træet
Det første, og måske også det vigtigste, skridt på vejen er at slibe plankerne glatte. Alt efter hvad træ du har valgt, så skal de slibes indtil de er glatte at røre ved, så du ikke risikerer at få splinter i fingrene når du bruge bordet sidenhen. Det er også en god ide at sørge for at det bliver så glat som muligt, fordi det så er nemmere at holde rent.
Slib alle fladerne og slut slibningen af med et meget finkornet sandpapir for det bedste resultat.
Har du valgt planker der stadig har bark på, kan du skippe de sider der skal være yderkanten af bordet, men sørg stadig for at det er så jævnt som muligt, så du ikke hænger for meget i med tøjet når bordet tages i brug.
Du kan naturligvis også vælge at fjerne barken, men beholde de bølgede kanter, som så slibes glatte ligesom resten af træet.

Behandling af plankerne til dit hjemmelavede plankebord

Når plankerne så er så glatte som du kan få dem, så skal de behandles.

Olie

Vælger du bordpladeolie, så skal træet mættes med olien. Dvs. du smører olien på med en pensel, venter en halv times tid, stryger mere olie på de pletter der ser tørre ud, og så bruger du f.eks. en svamp til at arbejde olien ind i træet med.
Tør efter med en fnugfri bomuldsklud så du fjerner al overskydende olie og lad træet hvile i en times tid, og så gentag behandlingen.
Behandlingen kommer dog helt an på hvilken olie du vælger at bruge, så derfor skal du læse vejledningen grundigt før du tager den i brug.
Efter sidste påføring og aftørring, skal plankerne hvile så de rigtig kan suge olien til sig. Du kan som regel begynde at samle bordet efter 24 timer.

Lak

Vælger du at benytte lak i stedet for olie, så skal du blot lakere alle flader og lade dem tørre imellem behandlingerne.
Når første lag er tørt, skal du sandsynligvis lige slibe overfladen let før du påfører næste lag, og husk endelig at tørre overfladen godt af før du lakerer igen, så overfladen ikke blive ru af slibestøvet.
Synes du ikke at overfladen trænger til at slibes igen, så kan du naturligvis også undlade dette, men resultatet bliver pænere hvis du sliber imellem påføringerne.
Når du har påført sidste lag, skal lakken have lov at tørre indtil du kan røre ved dem uden at de klistre, hvorefter du kan påbegynde monteringen.
Husk dog på, at både olie og lak skal have lov til at hærde et stykke tid, inden du for alvor kan tage bordet i brug.

Maling

Vælger du at male bordpladen, så er fremgangsmåden næsten ligesom med lakken. Du skal vælge en maling der egner sig til bordplader, og som giver en modstandsdygtig overflade, der er nem at renholde. Du kan eventuelt spørge efter hvilken maling din lokale malerbutik anbefaler.
Du skal male alle fladerne én gang, lade det tørre og så slibe efter for at fjerne eventuelle ujævnheder, og så male én gang til. Det nemmeste er at male én flade af gangen, lade den tørre og så male den anden side. Det tager naturligvis lidt længere tid, men resultatet bliver også pænere.
Vælger du kun at male den del af bordpladen, der vender opad, så skal du huske på at du skal behandle undersiden med noget andet, f.eks. lak eller olie, så bordpladen ikke begynder at bue.
Vælger du at male overfladen, så er det en god ide at afslutte med en omgang lak for at overflade bliver mere modstandsdygtig.

Montering af bordpladen

Alt efter træets alder, skal du regne med at yngre træ kan give sig, så derfor er det en god ide at montere det med en lille smule luft imellem brædderne.
Nu skal brædderne samles. Monter de små brædder på undersiden, så der er et stykke ud til kanten af bordet. Du kan f.eks. vælge at rykke brædderne 15 cm ind. Der skal også være luft ud til siderne, da det ser pænere ud, hvis man ikke kan se samlestykkerne langs bordkanten. Det tredje bræt skal monteres lige i midten af bordpladen.

Montering af ben

Til sidste skal benene monteres eller placeres, alt efter om du vælger løse bukke eller du vælger at lave dine egne ben til bordet.

Færdige ben

Går du efter bukke, så kan det være en ide at lade dem sidde løst, så du nemmere kan flytte bordet, eller skubbe benene lidt indad, hvis der skal sidde nogen for bordenden.
Løse bordben kan købes i bl.a. Ikea eller andre møbelvarehuse og/eller byggevarehuse, som sælger forskellige typer ben, både bukke og enkelte ben.
Det er naturligvis nemmere at købe færdige ben, og det gør det også nemmere at placere dem der hvor du helst vil have dem.
Husk på at vælger du enkelte ben, f.eks. stål ben, så er de ikke nær så stabile som bukke.

Hjemmelavede ben

Har du valgt at lave dine egne ben til bordet, skal du naturligvis montere disse, og sørge for at de er støttet, så bordet ikke klapper sammen.
Det kan godt være lidt besværligt at lave egne ben, da de jo helst skal være lige lange, og det kan godt være lidt besværligt at få dem stabiliseret godt nok.
Én måde at gøre dette på er ved at vælge en bjælke i stedet for en planke til at skrue bordplankerne sammen med, og så montere benene for enden af bjælkestykkerne på hver sin side af bordet. Det er så også en fordel at sætte et stabiliseringsstykke længere nede på benene, så de ikke skrider ud til siderne.
Sidst, men ikke mindst, er det en god ide at understøtte benene med en tværpind, der går skråt op til bordpladen fra den nederste tværpind imellem benene, for at give bordet ekstra støtte.

Vi håber vores guide her, har været dig behjælpelig i forbindelse med dit hjemmelavede plankebord – send endelig dine billeder af resultatet op, så vi kan dele det her på siden – gerne sammen med dine erfaringer igennem forløbet!